28 Mart 2008 Cuma

Osmancık tarihi masaya yatırıldı


İller Bankası, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatı ile Osmancık’ın imar koruma planını masaya yatırdı.Osmancık Belediye Başkanı E. Serdar Kurşun’un verdiği bilgiye göre, Koyunbaba Türbesi, Külliyesi, Baltacı Mehmet Paşa Çeşmeleri, Yedi Kızlar Mezarlığı, Koca Mehmet Paşa Hamamı, Koca Mehmet Paşa Camii, İmaret camii, Akşamsettin Camii, Kızılırmak yatağı, Düz Tepe Arafat tepesi koruma planı ile uygulanması yapılacak. Osmancık'ta mevcut imar planı ve tarihi eserler ve tabiat varlıkları dikkate alınarak yeniden Koruma İmar Planı düzenlenecek.2008 Temmuz ayına kadar tamamlanması gereken bu çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı talimatı ile yapılacak. Bu çerçevede Koruma İmar Planı yapılmamış yerlerin planlarının 2008 yılı Temmuz ayının sonuna kadar bitirilmesi gerekiyor.

Balkonunda mahsur kalan kadını itfaiye kurtardı

Evin balkonunda mahsur kalan kadını itfaiye kurtardı
Çorum'da itfaiye ve polis ekiplerini şaşkına çeviren bir olay yaşandı.
Kızının evine misafir olarak gelen yaşlı bir kadın mutfakta yemek yapmak isteyince başına gelmedik kalmadı. İtfaiyeyi ve polis ekiplerini gören bazı mahalleli olay var sanıp meraklı gözlerle ne olup bittiğini anlamaya çalıştı.
Edinilen bilgilere göre olay, Bahçelievler Mahallesi Necati Çakmak Apartmanı’nın beşinci katında yaşandı. Ayşe Şener (55) misafir geldiği kızının evinde işleri nedeniyle mutfağa girdi. Rüzgârın etkisiyle mutfak kapısı hızla kapandı. Tüm uğraşlarına rağmen mutfağın kapısını açmakta zorlanan yaşlı kadın evin balkonuna çıkarak çevrede oturan apartman sakinlerinden yardım istedi. Apartman sakinleri ise, çareyi itfaiyeye haber vermekte buldu. Olay yerine kısa sürede ulaşan itfaiye ve polis ekipleri mahsur kalan yaşlı kadını kurtardı.

Atlamaz’dan meslektaşlarına vefa örneği


Belediye Başkanı Turan Atlamaz, ‘Belediye Başkanlarını Anma Günü’ programıyla Çorum’a emeği geçen merhum ve yaşayan Belediye Başkanları’na vefa örneği sergiledi. Turgut Özal İş Merkezi’nde düzenlenen programda sinevizyon sunumu ile Çorum Belediyesi’nde Başkan olarak görev yapanlar birer birer anıldı. Eski Belediye Başkanları’ndan Kemal Demirer’in 87 yaşına rağmen Ankara’dan gelerek katıldığı programda Çorum’un eski günleri yâd edilirken, tecrübeli siyaset adamı Belediye eski Başkanı Kemal Demirer, anılarını anlattığı konuşmasında Çorum’un geldiği noktanın memnuniyet verici olduğunu kaydederek, “Bu programı kim akıl etmiş ve emeği geçmişse Allah ondan ve onlardan bin kez raçı olsun.” sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.Belediye Başkanı Turan Atlamaz, yaptığı açılış konuşmasında geçmiş kültürlerin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değinerek, “Atalarımızdan devraldığımız kültür emanetimizi gelecek kuşaklara taşıyabilmeliyiz. Bunun için de toplumumuza emek verip hizmet eden büyüklerimizi hatırlamak ve yaşatmanın gerekliliğine inanıyoruz.” dedi.Çok sayıda davetlinin katıldığı program sonunda Belediye eski Başkanı Kemal Demirer’e plaket takdim edilirken, Belediye Meclis Üyesi olarak görev yapanlara da teşekkür belgesi verildi.

Amasya ve Çorum protokolü buluştu


Amasya ve Çorum protokolü vilayetler arasında koordinasyon sağlamak üzere Tokat'ta çeşitli temaslarda bulundu. Tokat Valisi Dr. Recai Akyel; Tokat Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kaya, Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Altunok, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mustafa Önsel ve İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın ile birlikte Amasya ve Çorum protokolünü Valilik girişinde karşıladı. Valilik girişinde hatıra fotoğrafı çektiren heyet, daha sonra Vali Akyel makamına geçti. Vali Akyel, vilayetler arasında koordinasyon ve eşgüdümü sağlamak üzere Amasya ve Çorum heyetinin Tokat'ta olduğunu söyledi. Tokat'ta, temaslarda bulunan Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, Amasya 15. Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Küçükayan, Amasya Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Aksu, Amasya İl Jandarma Komutanı Albay İhsan Sarı, Amasya İl Emniyet Müdürü Mustafa Demirok, Çorum Valisi Mustafa Toprak, Çorum İl Jandarma Komutanı Albay Ufuk Tuncer, Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Canip Yetişir'in polis lokalinde Vali Akyel tarafından onurlarına verilecek yemekten sonra çeşitli ziyaretlerde bulunacağı bildirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül, özel dershanelerce ilköğretim öğrencileri için Seviye Belirleme Sınavı (SBS) deneme sınavı yapılmasına izin verilmeyeceğini bildirdi. Özgül, yayınladığı genelgeyle, ''Milli Eğitim Bakanlığı Özel Dershaneler Yönetmeliği'' gereğince özel dershanelerin bağlı bulunduğu dernekler tarafından, öğrencilerin bilgi düzeylerini belirlemek ve sınav deneyimi kazandırmak amacıyla MEB'den izin alınarak il veya ülke genelinde deneme sınavları yapılabildiğini kaydetti. Yılda bir kez ve bakanlıkça belirlenen tarihlerde sadece Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) için deneme sınavı yapılmasına karar verildiğini belirten Özgül, SBS için deneme sınavı yapılmasının uygun görülmediğini ifade etti. Özgül, şunları kaydetti: ''MEB'e müracaat eden ve protokol imzalayan, Bilgi Çağı Özel Öğretim Kurumları Derneği (BİLGİDER), Tudem Dershaneleri Derneği (TUDER), Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR), Güven Dershane Sahipleri Derneği (GÜVENDER), Özel Anadolu Kültür Dershaneler Birliği (KÜLTÜR-BİR) dernekleri 4 Mayıs 2008 tarihinde OKS, 10 Mayıs 2008 tarihinde de ÖSS deneme sınavı yapacaklardır. Ancak izin verilmemesine rağmen bazı dernekler ile özel dershanelerin, ilköğretim öğrencilerini Seviye Belirleme Sınavı adı altında sınav yapma girişimlerinde bulunduklarına ilişkin duyumlar alınmaktadır. 2008 yılı içinde sadece OKS ve ÖSS için deneme sınavı yapılması uygun bulunduğundan, ilköğretim öğrencileri için SBS deneme sınavı yapılmasına izin verilmeyecektir.''

Çorumlu KOBİ’lere TEB'ten tam destek


Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Akademi tarafından düzenlenen ‘Kurumsal Gelişim Eğitimi’ dün Çorum’da gerçekleşti.Anitta Otel’de düzenlenen programa Çorum Valisi Mustafa Toprak, Garnizon Komutanı J. Alb. Ufuk Tuncer, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, TSE ve Çorum TSO Başkanı Kenan Malatyalı, İl Defterdarı Yaşar Ahmet Özkan, Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ömer Güney, TEB Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, TEB Çorum Şubesi Yöneticisi Sedat Çakır, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda Çorumlu sanayici ve işadamı katıldı.TEB Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz’un konuşması ile başlayan programda sırasıyla TSO Başkanı Kenan Malatyalı, Çorum Valisi Mustafa Toprak da birer açış konuşması yaptı.Girişim Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Direktörü Mehmet Sanlı’nın ‘KOBİ’lerde Büyümeyi Kurumsal Gelişime Dönüştürmek’ konulu sunumu ile devam eden programda TEB KOBİ Danışmanı Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu ‘Global Rekabet, Türk KOBİ’lerinin Mevcut Durumu ve Geleceğe Yönelik Strateji Seçenekleri’, FED Training’ten Bora Özkent ise ‘İnovasyon’ konulu birer konuşma yaptı.Öğleden sonra başlayan atölye çalışmalarında ise Girişim Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Uzmanlarından Adnan Şahsuvar ‘KOBİ’lerde İş Planına Dayalı Stratejik Yönetim’, Mehmet Sanlı ‘KOBİ’lerde Büyüme Senaryoları’, Fikret Okant ise ‘KOBİ’lerde İşletme Yapısı Analizi’ başlıklarında bilgiler verdi.TEB KOBİ’lerde İşletme Analizi çalışmasının da Türkiye’de ilk kez Çorum’da düzenlendiği eğitim programı Çorumlu sanayici ve işadamlarından beğeni topladı.

Türkiye üçüncüsü ödülünü aldı



Dünya Su Günü nedeniyle Çevre ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ), tarafından düzenlenen Resim Yarışması'nda Türkiye üçüncüsü olan Mimar Sinan İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Fulya Aksoy, dün düzenlenen törenle ödüllendirildi.Okul konferans salonunda gerçekleştirilen ödül törenine DSİ Şube Müdürü Mustafa Çimen, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Güngör, Okul Müdürü Orhan Demir ile çok sayıda öğrenci katıldı. Program öncesinde bir açış konuşması yapan Okul Müdürü Orhan Demir, Dünya Su Günü nedeniyle Çevre ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri'nin ortaklaşa düzenlediği Resim Yarışması'nde öğrencilerinin Türkiye üçüncüsü olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Suyu, çizdiği resimlerle anlatan öğrencilerinin dereceye girmesinden gurur duyduklarını ifade ede Okul Müdürü Orhan Demir, ödül töreni düzenleyerek öğrencilerini ödüllendiren DSİ Müdürü Mustafa Çimen'e teşekkür etti.Gerçekleştirilen ödül töreninde bir sunum yapan DSİ Şube Müdürü Mustafa Çimen, öğrencilere DSİ'nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Su konusunda dikkatli davranılması gerektiğinin altını çizen Çimen, baraj çevrelerindeki görüntü ve çöp kirliliği konusunda öğrencileri uyardı.Programın son bölümünde yarışmada Türkiye üçüncüsü olarak büyük bir başarıya imza atan Mimar Sinan İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Fulya Aksoy'a ödülünü DSİ Şube Müdürü Mustafa Çimen ile İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Güngör verdi. DSİ Şube Müdürü Mustafa Çimen, Okul Müdürü Orhan Demir'e de hediye takdim etti.

Çorumspor yönetiminde görev dağılımı

Dün genel kurul toplantısı gerçekleştirilen Çorumspor’de yönetim görev dağılımını yaptı.
Enver Şen başkanlığındaki yeni yönetimin görev dağılımı şöyle:
2. Başkan Yılmaz Peker. Başkan Yardımcıları Selahattin Karakaş ile Selahattin Ezer, Mali Asbaşkan Uğur Güleç, İdari Asbaşkan İbrahim Eceviş, Teknik Asbaşkan Halil İbrahim Kaya, Genel Kaptan Okan Hergün, Muhasipler Ahmet Özler ve Osman Soyocak, Genel Sekreter Necati Ergün, Basın Sözcüsü Orhan Çınar, Dış İlişkiler Sorumluları Harun Emir ve Nihat Kaya, Reklam ve Halkla İlişkiler Sorumluları Fikret Hışıroğlu, Metin Ünal ve Temel Kulucan,Tesisler ve Stad Sorumluları Temel Kulucan ve M. Ali Yıldırım, Genel Koordinatör Hakan Yalçınkaya, Altyapı Sorumluları Şaban Ateş ve Abdülaziz Layık.

Vatandaştan trafiğe çözüm önerisi

Şehir içinde çile haline gelen trafik ve otopark sorununa vatandaş çözüm önerisi getirdi.Çorum Valiliği kararı ile Gazi ve İnönü Caddeleri olmak üzere şehrin ana arterlerinde uygulanması planlanan parkmatik uygulaması henüz gerçekleşmedi ama her gün araç trafiğinde şehir merkezindeki 10 dakikalık işi için yarım saat park yeri arayan vatandaştan bir çözüm önerisi geldi.Özellikle banka binalarının yoğunlaştığı ve Emniyet Müdürlüğü’nün de bulunduğu İnönü Caddesi’nde buralarda çalışan personelin çoğunun aracını bulunduğunu belirten vatandaşlar, sabah geldiklerinde araçlarını caddeye park eden personelin akşam mesai bitip de evine gidinceye kadar aracının caddede park halinde bulunduğunu belirterek, “Oysa o caddede bir kurumda 10 dakikalık işi bulunan vatandaş yarım saat aracıyla park yeri arıyor. Sabah gelip aracını parkeden, akşam olup mesai bitinceye kadar da aracı orada park halinde bulunan çalışanlar araçlarını ara sokaklara park etseler şehir içi trafik rahatlayacak, vatandaş ta park çilesinden kurtulacak. Her hafta kurulan Çarşamba Pazarı sırasında park eden araçlar yüzünden belediye otobüsleri durağına giremiyor. Buralarda çalışan vatandaşların daha sorumlu olmaları gerekmez mi? Üstelik böyle bir durumda görevleri müdahale etmek olanlar da duruma seyirci kalıyor. Araç trafiği uzayıp gidiyor. Bu görüntü çorum’a yakışmıyor” diyorlar.

‘Çorum’un başarısı birlik ve beraberliktedir’

Eski Belediye Başkanları’ndan Kemal Demirer, Belediye Başkanları’nı Anma Günü’nde yaptığı konuşmada, insanların ayrımcılığa düşmeksizin el birliği ve gönül birliği içerisinde yaşamaları gerektiğini, Çorum’un başarıya ulaşmasının sırrının birlik ve beraberlikte yattığını söyledi.87 yaşına rağmen, programa katılmak için Ankara’dan gelen Kemal Demirer, 6 yıldır gelmediği Çorum’un tanınmayacak kadar değişmiş bulduğunu memnuniyet sözleriyle dile getirdi. Görev yaptığı dönemde belediye imkanlarından ve bazı hatıralarından bahseden Demirer, “Belediye Başkanlığı çok zor bir görevdir. Reislik kimine göre şöyle, kimine göre böyle, sizinkiler ya da bizimkiler sözleri arasında gerçekleştirilen zor bir görevdir. Aslında bunların hiç birisinin kıymeti yok. Kıymeti olan şey, o makamda otururken bu memlekete çivi çakabilmek ve kendisinden sonra göreve gelecek başkanlara da çivi çakabileceği mihenk noktaları bırakabilmektir.” dedi.Göreve geldiği gün belediyenin 3,5 milyon lira bütçesi, biri çalışmayan, diğeri ise ancak bir kilometre gidebilen iki kamyonu, 6 adet atlı temizlik arabası ve bir adet atlı cenaze arabası olduğunu anlatar Kemal Demirer, kendisinin en akılda kalan icraatlarından birisinin at arabalarında dışkıların yollara dökülmesini önlemek için dışkı torbasını zorunlu yapmak olduğunu dile getirdi. Görevde bulunduğu süre içerisinde her gece saat 02,30’da evinden çıkarak sabah 07,00’ye kadar fırın, pasta ve lokantaları denetlediğini ve bu alışkanlığını istisnasız her gece tekrarladığını da sözlerine ekleyen emektar başkan, “kimse şehri nasıl idare ettiğini, ne zorluklar yaşadığını, 6 tane atlı temizlik arabası ile 11 mahalleyi nasıl temizlettirdiğini sormaz. O vakitler ABD’ye mektup yazıp bazı alet ve techizat istediğimde vatan haini ilan edildim, ülkemiz haysiyetini düşürmekle suçlandım.”dedi.

 
Çorum