4 Nisan 2008 Cuma

"TARİHİ KENTLER" GÜNLERİ


Tarihi Kentler Birliği’nin Çorum buluşması bugün başlayacak. Bugün saat 20.30’da Otel Anitta’da düzenlenen açılış toplantısında sırasıyla, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, ÇEKÜL Vakfı Başkanı, Tarihi Kentler Birliği (TKB) Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Kılıçkaplan, TKB Başkanı, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Vali Mustafa Toprak konuşacaklar. Yarın saat 09.00 – 12.00 arasındaki kent gezisi programında, Çorum Müzesi ve Velipaşa Konağı, Ali Paşa Hamamı, Paşa Hamamı, Hıdırlık ve Bayraktepe’nin gezilmesi yer alıyor. Velipaşa’da Mehter gösterisi sunulacak ve Çorum fotoğrafları sergisi açılacak. Saat 13.30’da Otel Anitta’da Hasan Tuluk metal el sanatları sergisinin açılışının ardından saat 14.00’de “Kültürel Mirasın Korunmasında Yerel Yönetimlerle Eğitim Kurumları Arasındaki İşbirliğinin Önemi” konulu seminere geçilecek. TKB Danışma Kurulu Üyesi, Mimar-Yazar Oktay Ekinci’nin yöneteceği oturumun konuşmacıları ve konuları şöyle belirlendi: Çorum Valisi Mustafa Toprak (Üniversite-Kent İlişkisinde Valiliğin Öncü Rolü), Muğla Belediye Başkanı, TKB Encümen Üyesi Dr. Osman Gürün (Belediyeler Açısından Üniversite-Kent İlişkileri), TKB Danışma Kurulu Üyesi, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ülkü Azrak (Üniversitelerin Kentlerin Yaşamına ve Kimliğine Etkisi).

Tartışmalardan sonra Rektör Prof.Dr. Serdar Kılıçkaplan, ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Prof.Dr. Ahmet Samsunlu ve Belediye Başkanı Turan Atlamaz genel birer değerlendirme konuşması yapacaklar. Saat 20.30’da ise Belediye TSM ve THM koroları konser verecek. 6 Nisan Pazar günü ise saat 08.45’ten itibaren Alacahöyük ve Boğazkale örenyerleri gezilecek.

“ESERLERİMİN TOPKAPI’DA SERGİLENMESİNİ ARZU EDİYORUM”

Anitta Otel'de gerçekleştirilecek Tarihi Kentler Birliği Çorum Semineri kapsamında eserlerini sergileyecek olan dünyaca tanınmış metal ustası Hasan Tuluk, eserlerini Topkapı ve İslami Eserler Müzesi'nde sergilemeyi arzu ettiğini dile getirdi. Yıllardır yaptığı hiçbir eserini satmadığını ve amacının bir müze oluşturup tarihi değerleri yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu vurgulayan Hasan Tuluk, “bu konuda üniversitelerde herhangi bir çalışma yok. Öğrenci yetiştirme ve geleceğe taşıma konusunda hiçbir çalışma yapılmıyor. Tarihi Kentler Birliği'ne girilmesinden bu yana bu günü bekliyorum. Tarihi Kentler Birliği'nin sitesinde bana ve eserlerime yer verildi bu bana büyük güç verdi. Anadolu'nun kültürünü son nefesime kadar geleceğe taşımak niyetindeyim. Bize düşen görev, tarihi mirasımızı geliştirip gelecek kuşaklara bırakmaktır” dedi.

"DEMER ÇITAYI YÜKSELTİYOR"


Genel Müdür Erkan Çiftçi, dershanecilik alanında son derece büyük bir bilgi birikimine sahip olan Demer’in başarılarına yenilerini eklediğini ve her geçen gün çıtayı yükselttiğini vurguladı. Erkan Çiftçi, Bilgi'nin, hiç kıskanılmadan paylaşılacak en yüce ve tek değer olduğunu özümseyen ve tüm öğretim kurumlarını bir büyük bütünün parçaları olarak gören Demer’in, başarıyı, "birey, okul, dershane, aile ve çevre"nin katkılarıyla elde edilen kolektif bir sonuç olarak değerlendiren ve bu sonuçta aslan payının "birey"e ve "okul"a ait olduğunu hem açık yüreklilik hem de saygı ve övünçle dile getiren bir kurum olduğunu dile getirdi. Demer Dershanesi’nin hem fiziki olarak, hem de deneyimli kadrosuyla gelişme sürecini sürdürdüğünü anlatan Çiftçi, öğrencilerin ve öğrenci velilerinin kendilerine olan güvenini boşa çıkarmamak için hiç bir fedakarlıktan kaçınmadıklarını da sözlerine ekledi.

DEMER DERSHANESİ KABINA SIĞMIYOR

Merkezi Bahabey Caddesi’nde bulunan Demer Dershanesi, eğitim alanındaki başarı grafiği yükseldikçe gelen taleplere cevap verebilmek için fiziki yapsını ve kadrosunu genişletiyor. Demer, Kavukçu Sokak’taki Birey Dergisi Dershanesi’nin faaliyet gösterdiği binayı da büyütüyor. Birey Dershanesi’ne eklenen yeni bölüm de, bir süre Demer’in 3. şubesi olarak hizmet verecek. Demer Genel Müdürü Erkan Çiftçi, 3. şubelerinde devam eden inşaatın bir ay içerisinde tamamlanarak hizmete açılacağını söyledi

ŞANTAJCILARA POLİS TUZAĞI


Bir iş adamından tehdit ve şantaj yoluyla para isteyen yedi kişi, polisin kurduğu tuzak sayesinde yakalandı. A.K. isimli iş adamının şikayeti üzerine ortaya çıkan olayda, polis tehdit eden kişilerin tekrar geleceğini haber alması üzerine bu kişilere tuzak kurdu. İşyerine işçi kılığına sokularak yerleştirilen polisler, şüphelileri A.K.'dan 10 bin lira alıp çıkacakları sırada suçüstü yakaladı. İş yerine ilk olarak gelen Ş.M isimli bayanın etrafı kontrol ettikten sonra gitmesinden sonra işyerine gelen A.Ö. ve U.K. 10 bin lira ile işyerinden çıkacakları sırada görevliler tarafından yakalanırken, yapılan araştırmada yakalanan kişilerin suç ortağı olduğu tespit edilen F.T. Ş.M. ve F.D. İsimli bayanlar ile Y.O. Ve C.K isimli şahıslarda yakalandı. Polisin yaptığı incelemede tehdit ve şantaj olayının gerçekleştirildiği sırada kullanılan 2 adet kurusıkı tabanca ve 2 adet sustalı bıçak ta saklanılan yerde bulunarak el konuldu. Şahıslar haklarında düzenlenen soruşturma evrakı ile birlikte adli mercilere sevk edilerek tutuklandı.

ÖĞRENCİLERDEN BAŞKAN ÖZTÜRK'E TEŞEKKÜR ZİYARETİ


İskilip Belediye Başkanı Orhan Öztürk yurt dışı gezisinden dönen öğretmen ve öğrencilerle buluştu. 41 öğrenci ve 6 idareci İskilip Belediyesi tarafından geçtiğimiz hafta Almanya, Hollanda ve Belçika’ya geziye gönderilmişti. Teşekkür ziyareti için gelen öğrenci ve öğretmenlerle sohbet eden Başkan Öztürk öğrencilerin izlenimlerini aldı. Gördüklerinden çok etkilendiklerini belirten öğrenciler trafik, çevre, temizlik, kurallara uyumluluk konusunda güzel örneklerle karşılaştıklarını, ülke alt yapıları konusunda bilgi edindiklerini, Avrupa’yı pahalı bulduklarını söylediler. Geziye katılan idareciler de Avrupa ile ilgili izlenimlerini aktardılar. Başkan Öztürk de 1990 yılında bir yıl süre kaldığı ABD’de en dikkatini çeken hususun sistemlerin ve kuralların orta ve alt seviyedeki her türlü insanın rahatça uyabileceği tarzda planlanması olduğunu, Türkiye’de ise insanların sürekli dikkatli, uyanık, zeki ve pratik olmalarını gerektirdiğini, bunun en bariz örneğinin trafikte yaşandığını ifade etti. 1960 yılına kadar yurt dışı seyahatinin Maliye Bakanının iznine bağlı olduğunu, 1982 yılına kadar resmi görevliler dışında 4 yılda bir yurt dışına çıkılabildiğini, Turgut Özal devrinde Türkiye’nin açık hava hapishanesi konumundan çıktığını, gazetelerdeki yurt dışı seyahat ilanlarının bir devrim olduğunu kaydeden Öztürk, geziye katılan öğrencilere ‘artık ülkemize olan borcunuz daha da arttı, gelecekte Türkiye’nin sizlere daha çok ihtiyacı olacak, kendinizi daha iyi yetiştirmek, çalışkan olmak zorundasınız. İçinizden belediye başkanları, valiler, yöneticiler, büyük iş adamları çıkacak, hazırlıklı olmalısınız’ dedi.

400 YATAKLI HASTANENİN YERİNE 'ZEMİN İTİRAZI'


Tarım Müdürlüğü yanındaki 200 dönüme yakın araziye 400 yataklı araştırma hastanesi yapımı için ilk adım dün Belediye Meclisi’nde atıldı. Ancak arazinin zemin etüdünün sorunlu olduğunu belirten CHP’li Üye Deniz Erdemli ve İmar Komisyonu Başkanı AKP’li Nurullah Sağlamkaya başka bir yer bulunmasını önerdiler. Erdemli, “Zemin çok kötü, böyle bir yere dünyanın hiçbir yerinde hastane yapılmaz” diye konuştu. Tartışmaların ardından AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla 400 yataklı araştırma hastanesi yeri Tarım Müdürlüğü yanındaki hazine arazi olarak belirlendi. Belediye Meclisi’nin dünkü oturumunda AK Parti Milletvekili Agah Kafkas’ın sık sık gündeme getirdiği 400 yataklı hastane gündeme alındı. Bayındırlık Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin de katıldıkları toplantıda zemin etüdü hakkında bilgi verildi, maliyet hesabı çıkarılmaya çalışıldı. İmar komisyonu Başkanı Nurullah Sağlamkaya, belirtilen alanda zemin sıvılaşması olduğunu, taban suyunun çok yüzeyde bulunduğunu, inşaat maliyetlerinin çok artacağını belirterek, “Kazık temel atılması gerekir. En az 30 metre aşağı inilmeli. Maliyet çok artar. Onun yerine Slim Kent’te sağlık tesisi işaretli yerimiz var. Oraya yapalım” önerisini getirdi. CHP’li Mcelis üyesi inşaat mühendisi Deniz Erdemli de zemin geriliminin çok düşük olduğunu, bu şartlarda dünyanın hiçbir yerinde böyle bir zemine hastane yapılamayacağını söyledi. Erdemli ve Sağlamkaya’nın uyarılarına rağmen AKP’li üyelerin oylarıyla sağlık tesisi işareti kondu.

 
Çorum